Tervetuloa uudistuneeseen blogiin! │ Welcome to My Renewed Blog!

Hei kaikki! 👋 Kiva kun olet täällä. Ajattelin nyt esitellä itseni ja kertoa hieman siitä, kuka olen ja mitä oikein teen!

✨ Olen Nina ja kirjoitan väitöskirjaa arkeologian oppiaineeseen Turun yliopistossa. Väitökseni aihe on Katariina Jagellonican omaisuus kirjallisissa lähteissä. Katariina (1526-83) oli Puolan kuninkaan nuorin tytär, josta tuli myöhemmin Suomen herttuatar ja lopulta Ruotsin kuningatar. Erityisesti olen kiinnostunut Katariinan vaatteista, niin kuin ehkä voi päätelläkin.

✨ Vaatteista puheenollen: harrastan historianelävöitystä ja teen mielelläni historiallisia vaatteita. Käytän vaateinspiraationa enimmäkseen tutkimukseni lähteitä, sillä ne ovat tässä suhteessa lähes rajattomat. Elävöitys-alter egonikin on 1500-luvun itäeurooppalainen prinsessan hovineito…

✨ Yrityksistä huolimatta en ole onnistunut saamaan tutkimukselleni rahoitusta, joten työskentelen kolarikorjaamolla automaalarina. Työ saattaa olla lähes täydellinen vastakohta akateemiselle elämälleni, mutta tarjoaa aivan muuta ajateltavaa ja mahdollisuuden ylläpitää ja kehittää kädentaitoja.

✨ Sydämen asianani on tuoda tutkimukseni lähteet ja niiden sisältämä arvokas tieto kaikkien saataville ja eläväksi. Yksi elävöityksen keino on rekonstruktioiden valmistaminen, mutta niitä pitäisi kyllä olla tekemässä koko joukko ihmisiä, että homma etenisi 😄

✨ Loppujen lopuksi olen ihan tavallinen maalaistyttö jolla on intohimo, joka pitää käsitöiden tekemisestä ja metallin kuuntelusta ja joka rakastaa kissoja 🐱

Kysy jos joku asia askarruttaa, kerro millaista sisältöä haluat nähdä, esittele itsesi, ota yhteyttä! Kaikki ovat tervetulleita ❤⁣

Hi everyone! 👋 It’s nice that you’ve found your way here. I thought I’d introduce myself and tell you a little about who I am and what I do!⁣

✨ My name is Nina, and I’m a doctoral researcher in archaeology at Turku University, Finland. I study Catherine Jagiellon’s possessions in written sources. Catherine (1526-83) was the youngest daughter of King of Poland who later became Duchess of Finland and eventually Queen of Sweden. I’m especially interested in her clothing, as you might be able to tell. ⁣

✨ Speaking of clothing, I’m also a historical re-enactor, and I love making period clothing. My research sources provide almost limitless inspiration, so that’s where I’m mostly drawing from. I also have a re-enactment alter ego who’s a 16th century East European lady-in-waiting from a court of a princess…⁣

✨ I haven’t been able to get any funding for my research, so I work at a car body repair shop and make my living as a refinisher. It’s almost a total opposite of my academic life, but I love it, and it offers me an opportunity to make use of my manual skills and practice them further. ⁣

✨ I’m very passionate about making my research sources and their valuable info come to life and accessible to everyone, and making reconstructions of the artefacts in the documents is one way to do it. The truth is, I should probably have a whole band of people to do it with me, so that we could make some progress 😄⁣

✨ At the end of the day, I’m a common country girl who has a passion, who likes to do handicrafts and listen to metal, and who loves cats. 🐱⁣

Ask me questions, tell me what kind of content you’d like to see here, introduce yourself, get in contact! And please know that everyone is welcome here ❤⁣

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s